100 dagen Zuidoost Azië
Een 100-daagse rondreis door Zuidoost Azië is in 2006 de reden dat ik deze website ben begonnen. Inmiddels is het al heel wat jaren geleden dat ik deze reis heb gemaakt.
Reizen gebeurde toen zonder laptop en smartphone. Internet was mondjesmaat beschikbaar in internetcafés en liet, zeker in Azië, regelmatig te wensen over. Zelfs Facebook stond nog in de kinderschoenen en was in Nederland nog niet eens bekend.
Dit maakte het af en toe een uitdaging om de verhalen online te krijgen, zeker het uploaden van de foto’s die onderweg gemaakt zijn bleef er vaak bij.
Tijden veranderen snel en vanachter mijn supersnelle laptop wil ik (nogmaals) de verhalen van toen met je delen. Deze keer mét de foto’s!
De reisverhalen zijn van oktober 2006 tot en met januari 2007. Het kan niet anders dan dat er ondertussen veel is veranderd. Ik kan daardoor niet met zekerheid zeggen of de plekken die benoemd zijn in de verhalen en gemarkeerd zijn in de routeskaarten nog bestaan.
Onze Missie
We wilden onze reis een extra dimensie geven door bewust en verantwoord door deze landen te reizen. Iets terug doen voor deze minder bedeelde landen.
Groningen, weer thuis
We zijn weer thuis!
Na ruim 100 dagen te hebben gereisd zijn we weer langzaam op de bank in Groningen aan het acclimatiseren.
Khao Lak, duiken, eten, slapen, duiken
Khao Lak, daar hadden we nog nooit van gehoord, maar het ligt aan de westkust van Thailand, vlakbij de Similan eilanden.
Bangkok, ‘I can give you discount’
We zijn in Poipet de grens overgegaan naar het Thaise grensplaatsje Aranyapathet en we zien eigenlijk meteen het verschil in welvaart tussen Thailand en Cambodja.
Siem Reap, missie geslaagd (?)
In hoeverre zijn ontmoetingen en gebeurtenissen voorbestemd? Dat is een vraag die we ons deze reis al een aantal keren hebben gesteld.
Battambang, stoffig imago
Battambang is de tweede stad van Cambodja. Al zou je dat niet zeggen, het doet aan als een klein, gezellig dorp. En alhoewel het er gezellig is, zijn er niet zoveel bezienswaardigheden.
Fijne Feestdagen!
Via deze weg willen we iedereen fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar toewensen!
Colt, WHC, KDFO, achtergrondinformatie
De missie die we ons van tevoren hadden gesteld, heeft ons op plekken gebracht die we normaal gesproken tijdens onze reis echt niet opgezocht zouden hebben.
Phnom Penh, ons hart verloren
Het klinkt misschien raar, maar aankomen in Phnom Penh voelt voor ons als of we weer thuiskomen. Alhowel we hier nog maar een paar dagen zijn geweest, voelt deze stad goed.
Kampot, appeltaart met slagroom
Kampot ligt in het zuiden van Cambodja, aan de kust op ongeveer 5 uur rijden van Phnom Penh. Dat is met de lokale bus die natuurlijk de toeristische route neemt. Met de auto doe je er maximaal 3 uurtjes over.
Cambodja onder de Khmer Rouge
Een van de meest zwarte periode in de geschiedenis van Cambodja en wellicht van geheel Azie is wel de periode 1975-1979, toen Cambodja werd bestuurd door de rode Khmer, ofwel Khmer Rouge.
Phnom Penh, via via…
Phnom Penh, stad van grote verschillen. Een ritje door de stad leidt je langs prachtige villa’s omheind door een grote hekken. Maar een kop koffie aan de rivierzijde laat je ook de andere kant van de stad zien.
Kratie, Cambodja, even heerlijk nietsdoen (dl 3)
Kratie is de eerste grote plaats op ons route in Cambodja en staat bekend om zijn Irriwaddy dolfijnen die hier met wat geluk te bewonderen zijn.
Si Phan Don, even heerlijk nietsdoen (herkansing)
Dus, de komende 2 dagen gaan we echt even heerlijk nietsdoen. Geen gefiets of ontdekken van het eiland, bezichtigen van tempels of iets dergelijks. De enige activiteit die wij onszelf beloven uit te oefenen is het testen van de hangmat.
Champasak, even heerlijk nietsdoen
Van Laos wordt weleens gezegd dat des te zuidelijker je afreist, des te relaxter de mensen worden. Nu vonden wij het noorden van Laos al behoorlijk “laid back” dus we zijn erg benieuwd.
Eetgewoonten, onze hoogte- en dieptepunten
Eten is niet alleen noodzakelijk, het is tevens erg leuk. Het reizen brengt eigenlijk een basisgevoel bij ons naar boven, waarbij we dagelijks de 2 vragen stellen: waar slapen we vannacht en wat eten we vandaag?
Savannakhet, Pakxe en het Bolavenplateau
Na een interessante busreis, waar de tijd gedood werd met Thaise actiefilms vol dood en verderf, komen we in Savannakhet aan. In deze rustige stad met Franse invloeden hebben we het een dag kalm aan gedaan.
Laos, de geheime oorlog, achtergrondinformatie
Iedereen heeft van de oorlog in Vietnam gehoord. Deze oorlog werd uitgebreid verslagen op tv en radio en iedereen kent daarvan de beelden. De oorlog in Laos is veel onbekender en wordt daarom ook wel de geheime oorlog genoemd.
Vientiane, dingetjes regelen
De plek om weer wat zaken te regelen: Vientiane. We hebben een visum nodig voor Cambodja, onze kleding kan wel een wasbeurt gebruiken en dit is de enige plek in dit land waar geld gepind kan worden.
Big Brother Mouse Project, achtergrondinformatie
Tijdens ons bezoek aan Luang Prabang, kwamen wij in contact met het Big Brother Mouse Project. Dit project heeft als doel om kinderen in Laos zoveel mogelijk in aanraking te laten komen met boeken.
Luang Prabang, een oase van … Nederlandse toeristen!
Vanaf Mung Ngoi zijn er twee opties om naar Luang Prabang te gaan; per bus of per boot. Ons voorkeur gaat uit naar het laatste.
Mung Ngoi, “drink laolao, sing song Lao!”
Vanuit Nong Khiaw is het een uurtje varen naar Mung Ngoi. Deze plaats is alleen per boot te bereiken en daardoor een oase van rust volgens vrienden van ons.
Van Vieng Xai naar Nong Khiaw, de noordelijke route door Laos
Van Xam Neua gaat er rechtstreeks een bus naar Nong Khiaw. Dit is een twaalf uur durende tocht en daarom besluiten we op ongeveer de helft, in Vieng Thong, een tussenstop in te lassen.
Mai Chau, liefde op het tweede gezicht
Op richting de grens met Laos. Onze visa lopen ten einde en we moeten Vietnam daarom verlaten. Enerzijds jammer, omdat we Vietnam ontzettend leuk vonden. Anderzijds zijn we erg benieuwd wat Laos te bieden heeft. Eerst doen we echter nog Mai Chau aan, ten zuidwesten van Hanoi.
SOS Kinderdorpen Vietnam, achtergrondinformatie
Het concept van SOS kinderdorpen wereldwijd is dat zij weeskinderen opvangt, om ze in een beschermde omgeving een goede opvoeding en scholing mee te geven. In de dorpen wordt een alternatief gegegeven voor een normale gezinssituatie, waarbij ieder huis wordt bewoond door een aantal kinderen en hun eigen ‘SOS’ moeder.
Hanoi, bezoek aan SOS kinderdorpen
Snel een douche en schone kleren aan na de nachtrein vanuit Sapa. Een bananenpannenkoek als ontbijt, fietsje huren en op naar de wijk May Dich in Hanoi, waar het hoofdkantoor van SOS kinderdorpen is gevestigd.
Sapa, “buy me”
Sapa is een bergdorp in het Noordwesten van Vietnam. In de omgeving van Sapa leven nog verschillende bergvolken met een eigen cultuur en taal. Er staat ons hier een tweedaagse trekking te wachten met een overnachting bij één van de bergvolken.
Halong Bay, same, same, but different
We kijken er erg naar uit. Halong Bay is weliswaar de toeristische attractie van Vietnam, maar onze georganiseerde trip laat ons niet alleen de baai zien, maar we gaan ook lekker kayaken, zwemmen vanaf mooie witte stranden en lekker eten op de boot.
Hanoi, hoofdstad van Vietnam
Na twee lekke banden en veel gehobbel op de achterbank van de nachtbus, staan we dan uiteindelijk ’s ochtends heel vroeg in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam.
Hué, verkenning op de fiets
De busreis van Hoi An naar Hue duurt ongeveer vier uur. In de bus ontmoeten we twee Nederlandse meiden die ongeveer dezelfde plaatsen hebben aangedaan die wij in onze planning hebben. Leuk dus om wat ervaringen uit te wisselen en adviezen in te winnen voor wat komen gaat.
Hoi An, stad van de commercie
Na een lange nachtelijke busreis komen we ’s ochtends vroeg aan in Hoi An. Liggende vlak aan zee en aan een rivier was Hoi An in de 15e en 16e eeuw een welvarende stad waar Chinezen, Japanners, Vietnamezen en ook Nederlanders met elkaar handel dreven.
Vietnamees voor beginners
Je hoeft er niet aan te beginnen. Het is niet te doen dat Vietnamees. Dat hoorden we een paar maal voor ons vertrek.
En een beetje gelijk hadden ze wel die mensen die ons dit vertelden. Koppig dat we zijn proberen we ons toch een aantal basiswoordjes en uitdrukkingen eigen te maken.
Nha Trang, hartverwarmend!
Wat is het hier warm! Momenteel is het hier het regenseizoen, wat we goed gemerkt hebben aan de buien in Dalat.
In Nha Trang hebben we weliswaar geen buien gehad, maar vochtig weer is het wel. Een goed excuus om de zee op te zoeken dus.
Dalat, achtergrondinformatie
Đà Lạt, Vietnam. In de omgeving van Dalat is tijdens de Vietnamoorlog in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw veel gevochten. De regenwouden waren daarbij een goede schuilplaats voor de Vietcong.
Dalat, Kitsch met een grote K
Op ons terrasje klinkt Julio Iglesias, op het stadsmeer kun je waterfietsen in een mooie zwaan en in het centrum staat een kopie van de Eiffeltoren. Niet een erg aantrekkelijke plaats, zou je zeggen, maar dat valt best mee. Dalat is wel heel anders dan HCMC.
Mekong Delta, water, veel water
Het boeken van een tour in de Mekong Delta wordt ons erg makkelijk gemaakt. Er zijn ontzettend veel reisbureaus die georganiseerde tours aanbieden in de Mekong Delta in het zuiden van Vietnam. Wij kiezen ervoor om een tour van 2 dagen te boeken.
Ho Chi Minh City, 7 miljoen Vietnamezen
Zonder problemen aangekomen in de stad Ho Chi Minh City, kortweg HCMC. Met de bus naar de wijk Pha Ngu Lao, waar de meeste backpackershotels staan.
Kuala Lumpur, Maleisie
We staan nu op het vliegveld van Kuala Lumpur. Tot zover gaat de reis voorspoedig. Over twee uur vliegen we verder naar Ho Chi Minh City, Vietnam. We kunnen het nog niet helemaal bevatten dat het nu echt zover is. Genieten…
Poes
Niet alle planten zijn ‘verhuurd’. Maar de poes heeft wel onderdak. Ook hij gaat 100 dagen op reis, maar dan naar Joure, naar mijn ouders.
Joepie !! Werkloos !!
Misschien een niet voor de hand liggende combinatie van woorden, maar het feit dat we ervoor hebben gekozen om ‘even’ zonder werk te zitten, maakt ons het maken van deze reis mogelijk.
Reizen met een missie
Reizen met een missie. Via onze website willen we proberen wat geld in te zamelen voor een nog nader te bepalen goed doel ter plekke.
Aftellen
Met nog slechts 8 werkdagen te gaan, schiet het nu lekker op. Op 4 september hebben we een brief met onze plannen verstuurd naar familie, vrienden en bekenden.
Reisvoorbereiding in volle gang
Inmiddels zijn we begonnen met aftellen. Reisvoorbereiding in volle gang. De meeste zaken zijn geregeld. Het Visum voor Vietnam is binnen.
Reisverslag Zuidoost-Azië
Hier gaat het gebeuren! Vanaf 6 oktober zijn op deze weblog onze belevenissen te volgen, we vertrekken dan voor 100 dagen naar Zuidoost-Azië.