Vientiane, dingetjes regelen

door 21 nov, 2006Reisverhalen, 100 dagen Zuidoost Azië, Azië, Bestemmingen, Laos

19 – 21 november 2006

De plek om weer wat zaken te regelen. We hebben een visum nodig voor Cambodja, onze kleding kan wel een wasbeurt gebruiken en dit is de enige plek in dit land waar geld gepind kan worden. We bezoeken een paar bezienswaardigheden en doen het verder rustig aan. De temperatuur is inmiddels weer van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat erg hoog en de fleecejacks zijn verhuisd naar onder in de rugzak.

Pha Tat Luang

Eén van de dingen die we wilden bekijken is de Pha Tat Luang, een grote stupa met bladgoud bedekt. Erg indrukwekkend, zeker met deze helderblauwe hemel en felle zon. Ons bezoekje heeft een tweede bedoeling, namelijk een foto maken die exact gelijk is aan die van onze reisgids. In verband met onze “missie“, hebben wij van twee vrienden van ons deze opdracht gekregen in ruil voor een donatie. Nu wil het zo zijn dat de voorpagina van de Lonely Planet van Laos, deze stupa op haar voorpagina heeft afgedrukt. Eitje dus. Zo lijkt het. Maar die boom op dezelfde foto is of omgehakt of door Lonely Planet in de foto “geshopt”. De best gelijkende foto zullen we dan maar naar Alard en Simone opsturen. We zien wel of de jury het goedkeurt.

UXO

Vientiane is verder een rustige hoofdstad. Allemaal laagbouw en erg overzichtelijk. We komen dan ook veel dezelfde reizigers tegen, die allemaal in dezelfde buurt blijven hangen. Na op de markt te hebben rondgeneusd, gaan we op de fiets verder richting hoofdkantoor van de UXO. De UXO is de organisatie die zich bezighoudt met het opruimen en voorlichting geven aan de lokale bevolking over niet-geëxplodeerde projectielen. En daarvan liggen er erg veel in Laos (lees ook “Laos de geheime oorlog“). Na vier keer de weg te hebben gevraagd, hebben we het bijna opgegeven totdat aan onze rechterhand alsnog het kantoor verschijnt. Zonder afspraak is het toch wat lastig om de juiste persoon te spreken en we krijgen dan ook niet echt een bevredigend gevoel van de man die ons te woord staat. We proberen ons verhaal te doen, maar krijgen het idee dat dit niet helemaal wordt begrepen. Na een klein half uur krijgen we een aantal brochures mee en stappen we weer op. Wellicht dat we in het zuiden van Laos nog een kans krijgen om een project van de UXO te bezoeken. In de hal hebben we trouwens nog een leuk gesprek met een technisch adviseur die ons kort uitlegt welke explosieven ze allemaal vinden in dit land en wat UXO nog meer doet. Van hem leren we meer van de UXO dan van de vertegenwoordiger.

Vientiane laten we achter ons en we kopen een buskaartje naar Savannakhet. De naam klinkt mooi, nu maar hopen dat de bestemming even mooi is.

 

Verhalen

Bol AlgemeenBol Algemeen

Over Marjan

Het is inmiddels al heel wat jaren geleden dat ik het reizen ontdekte. Sindsdien heb ik vele landen bezocht en, naast Nederland, in Egypte en Mexico gewoond. Ik deel graag alle mooie plekken met je.

Lees meer over Beleef de Wereld

Bekijk de route van mijn rondreis door Laos

Reisfoto’s Vientiane, Laos

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*