Eetgewoonten, onze hoogte- en dieptepunten
Eten is niet alleen noodzakelijk, het is tevens erg leuk. Het reizen brengt eigenlijk een basisgevoel bij ons naar boven, waarbij we dagelijks de 2 vragen stellen: waar slapen we vannacht en wat eten we vandaag?
Die laatste vraag is er eentje waarbij we een aantal hoogtepunten en dieptepunten hebben meegemaakt gedurende de afgelopen 2 maanden. Hieronder volgt een opsomming van deze hoogte- en dieptepunten van de Zuid-oost Aziatische keuken en de eetgewoonten hier.
Hoogtepunten:
- De Vietnamese loempia’s. Altijd lekker en daardoor een veilige keuze, zeker als je de menukaart niet vertrouwd. Wij vinden de gefrituurde loempia’s trouwens lekkerder dan de rauwe.
- Koffie uit Pakxong, het Bolavenplateau in Zuid Laos. Sterke koffie met een vleugje chocoladesmaak. Heerlijk. Vietnam, zelf een koffie-exporterend land met een groot overschot, importeert deze koffie vanwege zijn goede kwaliteit.
- Gebakken banaan in een jasje van deeg. Voor het eerst tegengekomen in Luang Prabang. dit is ons favoriete toetje. We zijn erg teleurgesteld als we nu zo’n kraampje tegenkomen en geen plaats meer vinden in onze buik, omdat we ons eten al op hebben.
- Totdat we in Tad Lo aankwamen en we hier gebakken banaan geflambeerd met Laolao aten, was het vorige toetje ons favoriet.
- Bia Hoi, een merkloos, zelfgebrouwen biertje in de straten van Hanoi. Een hele liter voor 50 eurocent.
- Laolao (Laotiaanse whiskey met een alcoholpercentage van gemiddeld 40%) tijdens het avondeten.
- Gewokte larven die leven in bamboe (zie ons reisverslag “Mung Ngoi, drink laolao, sing song Lao“).
- Gezellige sticky rice eten met je handen in Laos. Geserveerd in een van bamboe gevlochten mandje.
- Na weer een noodle dipje; Indiaas restaurant met vestigingen in Nong Khiaw, Luang Prabang, Vientiane en Pakxe. De kip Tikka Masala was in alle vier restaurants erg lekker.
- Eten met Dai en Iman aan de straat in Na Thrang (zie reisverslag “Na Thrang, hartverwarmend“). Heerlijke krab, kokkels en garnalen.
Dieptepunten (voor ons eigenlijk ook hoogtepunten)
- In Vieng Thong (Noord Laos) bestelde één van de biologen die we daar tegenkwamen volgens de Engelse vertaling van de menukaart een portie “noodles met seafood”. Toen deze niet vleesetende bioloog toch noodles met rundvlees kreeg, bleek dat de woordenschat van de maker van de menukaart toch beperkt was. In het Laotiaans stond er gewoon noodles met rundvlees. Foutje. Doordat de dichtsbijzijnde oceaan 1.000 km verderop ligt, had niemand dit waarschijnlijk eerder durven bestellen.
- Alle ander vertaalfouten op de menukaart, die je altijd even doen glimlachen (hareboll eggs i.p.v. hard boiled eggs; spring polls (voorjaarsstembuspeilingen) i.p.v. springrolls; we serve food very late (kan je er nu heel laat terecht of serveren ze gewoon erg traag?); en nog vele andere. Wij bedanken trouwens ieder restaurant die de moeite heeft genomen een vertaling in het Engels te maken.
- Overal wordt MSG overheen gestrooid, een soort smaakversterker geimporteerd uit China. Deze chemische rotzooi kan niet gezond zijn en volgens ons is het helemaal niet nodig. Het eten is sowieso allemaal erg lekker en in het algemeen erg vers.
- Er wordt hier behoorlijk gesmakt tijdens het eten. Toen wij onze gids in Mung Ngoi die binnenkort voor een studie naar de VS gaat, voorzichtig meedeelden dat hij dat daar beter niet kan doen, moest hij erg lachen. Belachelijk, als het lekker is laat je dat toch merken door zo luidruchtig mogelijk te smakken?
- Laolao (Laotiaanse whiskey met een alcoholpercentage van gemiddeld 40%) tijdens het ontbijt.
- Gebakken boskat, wat later toch een wasbeer bleek te zijn (zie reisverslag “Mung Ngoi, drink laolao, sing lao” en “Big Brother Mouse Project“).
- Het broodje aap verhaal in Mung Ngoi. In dit geval was het echter geen verzonnen fabeltje, maar waren onze buren in het Kamu dorp echt een aap aan het grillen.
- Hond op het menu (wij hebben ons er niet aan gewaagd). Toch gek, wanneer je die leuke pups ziet die later in de pot verdwijnen als lekkernij in Vietnam.
- Kikker, slag, kat, slijmkruipers, sprinkhanen en nog heel veel meer bewegende beesten die we niet gezien hebben in Vietnam.
- De miscommunicatie tussen ons en de dame van het eetstalletje op het Bolavenplateau. “Wij willen graag soep zonder vlees erin en twee omeletten”. Hierbij in ons vertaalboekje de zin “Wij eten geen vlees” aangewezen. In de keuken van de dame het vlees aangewezen met daarbij handgebarend en in ons Laotiaans “Nee” erbij gezegd. De eieren aangewezen en genoemd in ons Laotiaans, met daarbij een klutsend gebaar en gewezen naar de koekepan die ze in de keuken had staan. Instemmend ging ze aan de slag….De soep mét rundvlees en twee rauwe eieren erdoor was best lekker.