Sapa, “buy me”

door 31 okt, 2006

Sapa, “buy me”

29-31 oktober 2006 

Sapa is een bergdorp in het Noordwesten van Vietnam. In de omgeving van Sapa leven nog verschillende bergvolken met een eigen cultuur en taal.

Trekking

Er staat ons hier een tweedaagse trekking te wachten met een overnachting bij één van de bergvolken. Na een vriendelijk ontvangst in het hotel, vertrekken we na een verfrissende douche met zijn vieren voor de tocht. Naast ons en de gids, Hang, loopt Greg, een man uit Ierland mee.

Hmong

Het is hier prachtig, onder ons liggen de rijstvelden, boven ons rijzen bergtoppen op. We worden tijdens onze wandeling vergezeld door Sau, een meisje van het Hmong-volk. Ze is acht jaar en door alle toeristen die hier komen spreekt ze vloeiend Engels. Onderweg doen we verschillende dorpen aan. We ontmoeten vrouwen van verschillende stammen. Ze hebben de nodige koopwaar bij zich. Naast de opbrengst van de rijstvelden is de verkoop van handwerk hun bron van inkomsten. Ze bieden hun producten aan met de woorden: “buy me”. Helaas is één keer nee zeggen niet altijd genoeg.

Overnachting bij Day-volk

We overnachten in een woning van het Day-volk. We worden hartelijk ontvangen door de bewoners. Terwijl wij pootjebaden in de rivier, kookt Hang een heerlijke maaltijd voor ons. Na het eten komt de rijstwijn op tafel en ondanks het niet gebruikelijk is voor Vietnamese vrouwen om alcohol te drinken, drinkt Hang de nodige glazen met ons mee.
De tweede verdieping van het primitieve huis is ingericht als slaapruimte voor toeristen met in totaal acht bedden. Het bed bestaat uit een matras op de grond en een klamboe aan het plafond. Dit voldoet prima!

Na een stevig ontbijt de volgende ochtend vervolgen we ons pad. De route is wederom prachtig. We zien onder andere een prachtige waterval, uitgestrekte rijstvelden en een bamboebos. We worden in de huizen van verschillende bergvolken uitgenodigd om te zien hoe ze leven. Om 15:00 uur zijn we terug in Sapa.

Poolen met Hmong-meiden

’s Avonds belanden we met Greg en Rob in een poolcafé in Sapa. Hier staan de Hmong-meisjes compleet in klederdracht te poolen en te kaarten. Een vreemde gewaarwording.

Ta Phin

Ten noorden van Sapa ligt Ta Phin, een dorp waar het rode Zao-minderheid woont. Dit dorp hebben we de derde dag bezocht met twee motorrijders. Ook hier werden we in huis uitgenodigd. De mensen hier wonen met hele families in een klein houten huis zonder electriciteit. Het huis heeft twee verdiepingen, de twee verdieping wordt gebruikt als opslagplaats voor mais en rijst. Erg primitief.

Heavens Gate

’s Middags zijn we met de motorrijders onder andere naar de hoogste pas van Vietnam gereden, de Tram Ton Pass. Deze pas ligt op 1900 m. hoogte. Helaas konden we door de mist niet van het uitzicht genieten.

Nachttrein naar Hanoi

’s Avonds vertrekken we per nachttrein weer naar Hanoi.

Verhalen

Bol AlgemeenBol Algemeen

Over Marjan

Het is inmiddels al heel wat jaren geleden dat ik het reizen ontdekte. Sindsdien heb ik vele landen bezocht en, naast Nederland, in Egypte en Mexico gewoond. Ik deel graag alle mooie plekken met je.

Lees meer over Beleef de Wereld

Bekijk de route van mijn reis door Vietnam

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*