Luang Prabang, een oase van … Nederlandse toeristen!
Luang Prabang, een oase van … Nederlandse toeristen!
14 – 19 november 2006
Vanaf Mung Ngoi zijn er twee opties om naar Luang Prabang te gaan; per bus of per boot. Ons voorkeur gaat uit naar het laatste. Al is de boottocht naar Luang Prabang best prijzig. Zo’n 100 dollar per boot voor de tocht die 6 uur duurt. Gelukkig vinden we nog 8 andere personen (waaronder 4 Nederlanders) en kunnen we de kosten delen. Met de bus reizen kan ook prima, maar de boottocht leek ons erg leuk. Onze ervaring is overigens dat alle transport hier in Laos gemakkelijk gaat (alhoewel iets lastiger dan in Vietnam).
Stroomversnellingen trotserend naar Luang Prabang
De rivier de Nam Ou, die stroomt van het uiterste noorden van Laos, via Mung Ngoi en Nong Khiaw naar Pak Ou, vlakbij Luang Prabang is op sommige momenten best onstuimig. We komen langs een aantal punten die best even spannend zijn. Het eerste stuk moesten we al een half uurtje lopen, omdat de boot te diep ligt. Toen de schipper de boot vlak voor een volgende stroomversnelling even stillegde om ons uitdrukkelijk te vragen niet heen en weer te gaan in de boot, namen wij dit dan ook zeer serieus. Dit bleek niet overbodig. De stroomversnelling was dusdanig dat een grote golf de boot inkwam en ons beiden echt kletsnat maakte. Nou ja, we dreven nog en de zon scheen, dus alles was na een tjidje weer snel droog. Luang Prabang is de grootste stad van Noord Laos. Nu moeten jullie je daar niet veel van voorstellen. Met 26.000 inwoners is het eigenlijk een groot dorp. Maar gelukkig wel met alle faciliteiten, waaronder een warme douche, dat is best lekker na de afgelopen 2 weken.
“Ei wont eeht tieshurts, but trie dollar is toe muts.“
Nadat we waren afgezet op de steile zandkant van de Mekong (onze boot had waarschijnlijk geen havengeld betaald voor de betonnen steiger), hebben we snel een guesthouse gezocht en een lekkere douche genomen. Daarna heerlijk eten in één van de vele restaurantjes in de stad en daarna nog even over de avondmarkt. Hier is van alles te krijgen op het gebied van handgewoven zijden sjaals, overig textiel, allerlei souvenirs en Beer Lao T-shirts. De stad lijkt bijna gemaakt voor toeristen en het is voor het eerst dat we weer erg veel Nederlands om ons heen horen. “Ei wont eeht tieshurts, but trie dollar is toe muts.“ We zien veel verschillende typen toeristen, waaronder de georganiseerde reizigers. Eigenlijk is reizen in Laos erg makkelijk en toegankelijk voor iedereen. Dat maakt Luang Prabang erg gezellig en divers.
Sightseeing in en om Luang Prabang
In en om de stad zijn veel bezienswaardigheden. Zo heeft Luang Prabang zeker 20 tempels. Hier hebben we een aantal van bekeken. Verder hebben we een prachtige waterval bezocht. Tijdens één van onze wandeltochten door de stad, stuitten we op een boekenwinkel met de naam Big Brother Mouse. We hebben hieraan een bezoek gebracht. Lees hierover meer in Big Brother Mouse project, achtergrondinformatie.
Workshop weven
Het gewoven goed is hier echt prachtig en we hadden tijdens onze trip naar Luang Prabang al verschillende malen naast een weefgetouw gestaan om te kijken hoe de vrouwen al dat moois maken, maar helaas kon er door de taalbarriere niet zoveel informatie uitgewisseld worden. Toen ik (Marjan) dan ook in Luang Prabang las dat het mogelijk was om een workshop te volgen, heb ik niet lang getwijfeld. De workshop wordt aangeboden door Ock PopTok (= East meets West). De ochtend was gepland voor het natuurlijk verven van de zijde, een interessante, maar arbeidsintensieve klus. ’s Middags kon ik na het spinnen van het garen plaatsnemen achter/in het weefgetouw. In de dorpen had ik de vrouwen ingewikkelde patronen zien weven en ik wilde graag weten hoe ze dat doen. Na een stukje “recht-toe-recht-aan” begon het patroon, elke draad die door de ketting gaat wordt vooraf gegaan door een reeks van handelingen. Reuze interessant, maar je moet je hoofd er goed bijhouden. De vrouwen om me heen zijn razendsnel, voor de meesten is dit dagelijkse kost. Ik doe het rustig aan, maar aan het eind van de middag heb ik toch een leuk kleedje klaar. Deze mag mee naar huis, ik heb erg genoten van de dag.
0 reacties