Van overbodige spullen naar extra inkomsten

door 10 jun, 2024Levensstijl

Van overbodige spullen naar extra inkomsten:

ontspul je huis door te verkopen op een kofferbakverkoop

Praktische tips en persoonlijke ervaringen

Heb je ooit rondgekeken in je huis en gedacht: “Wat doe ik nog met al die spullen?”
Overbodige spullen verkopen op een kofferbakverkoop is dan een goede oplossing. Niet alleen maak je ruimte vrij, maar je verdient ook nog eens extra geld. Win-win. 

Ook ik heb af en toe zo’n moment dat ik rondkijk in mijn huis en bedenk dat er best veel spullen niet meer in gebruik zijn. Daarom besloot ik, samen met Michel, afgelopen weekend weer eens op een kofferbakmarkt te gaan staan. Twee jaar geleden deden we dat ook al eens. We hadden toen een gezellige dag en kwamen thuis met een bijna lege auto en genoeg verdiensten om een avondje uit eten te kunnen. 

Wat is een kofferbakverkoop?

Een kofferbakverkoop is een soort rommelmarkt waar je tweedehands spullen vanuit je auto verkoopt. Je parkeert je auto, opent de kofferbak et voilà, je hebt een winkel!
Het is een informele en leuke manier om van je oude spullen af te komen en nieuwe mensen te ontmoeten.

Voordelen van een kofferbakverkoop

 • Ruimte vrijmaken: Lekker ontspullen. Eindelijk een wat opgeruimder huis!
 • Extra inkomsten: Geld om weer nieuwe spullen te kopen, zodat je die later weer op een kofferbakverkoop kunt verkopen 😉 Grapje natuurlijk. Wij kiezen er voor om iets leuks te doen met het geld, lekker uit eten bijvoorbeeld.
 • Duurzaam: Geef je spullen een tweede leven. Anderen kunnen net op zoek zijn naar dat ene item waar jij niets meer mee doet. Zo maakte afgelopen weekend een dame haar Harry Potter boekenreeks compleet. Ze was er zo blij mee!

Voorbereiding voor de verkoop

Tenzij je er zin in hebt om in de ochtend voor de markt door je huis te rennen om verkoopbare spullen bij elkaar te zoeken, is het een goed idee om op tijd te beginnen met de voorbereiding. Mijn idee voor de verkoop was redelijk spontaan en wij hadden zo’n 1,5 week om het voor te bereiden. 

1. Spullen bij elkaar zoeken

Begin met het doorzoeken van je huis en verzamel alles wat je niet meer nodig hebt. Maak drie stapels: te verkopen, weg te geven en weg te gooien. Dan ruim je direct goed op. 

Wij hebben dit keer alleen een stapel “te verkopen” gemaakt. De spullen hebben wij een plekje gegeven in een extra slaapkamer. Die kamer is dan tot de markt wel rommelig, maar je weet dat het tijdelijk is. 

De dag voor de markt hebben we alles in goed stapelbare dozen gedaan, zodat er zoveel mogelijk in de auto past.

Kofferbakverkoop De Flinkefarm - Hemelum, The Netherlands

 2. Wat vraag je voor je spullen? 

 • Wees realistisch: Stel realistische prijzen vast. Te duur, en niemand koopt iets; te goedkoop, en je verdient niets. Te duur merk je vaak al snel. Als iets drie keer is opgepakt en weer teruggelegd, dan is de kans groot dat het te duur is. Als je er echt vanaf wil, kun je de prijs aanpassen.
 • Onderzoek: Kijk op websites zoals Marktplaats om vergelijkbare items te vinden en te kijken voor welk bedrag dat wordt verkocht.

Soms heb je spullen die ook emotionele waarde hebben. Die wil je dan al snel duurder verkopen dan realistisch is. Voor Michel geldt dat bijvoorbeeld voor de CD-collectie. Hij heeft jaren gespaard voor een indrukwekkende collectie.

Het kan dan helpen om te bedenken hoe vaak je iets hebt gebruikt. Bijvoorbeeld de CD kostte destijds €20,- en is 30 keer gedraaid, 20 delen door 30 is €0,67 per keer luisteren. Dat maakt het al veel makkelijker om wat meer afstand te nemen.

3. Aankleding van je kofferbakwinkel

Het kan een enorm verschil maken als je kofferbakwinkeltje er netjes uitziet:

 • Gebruik kleden of tafels om je spullen uit te stallen, behangtafels of campingtafels zijn hier handig voor.
 • Zorg voor aantrekkelijke labels en duidelijke prijskaartjes.
 • Overweeg om pakketten te maken van soortgelijke items (bijvoorbeeld boeken of speelgoed) of maak een plek waar je spullen met dezelfde verkoopprijs bij elkaar legt. Wij hadden bijvoorbeeld dozen met boeken, cd’s en dvd’s waarop stond dat dat te koop was voor  €1,- per stuk.

Op de kofferbakverkoop staan

Nu je goed voorbereid bent, is het tijd voor de verkoopdag. Hier zijn enkele tips:

Vroeg beginnen

 • Vroeg opstaan: Zorg dat je de tijd neemt om je auto in te pakken en op tijd bent om een goede plek te bemachtigen.
  Dit is niet ons sterkste punt en we stonden dan ook helemaal achteraan en pal in de wind.

Onderhandelen

 • Wees flexibel: Wees bereid om te onderhandelen over prijzen. Sommige kopers willen graag afdingen. Als je dat niet wilt, is het ook goed natuurlijk.
 • Geef korting: Overweeg om aan het einde van de dag kortingen aan te bieden om van je laatste spullen af te komen. Wij hadden spullen die we liever niet mee terug namen. Aan het einde van de dag, als ik zag dat iemand ergens interesse in toonde, maar geen aankoopintentie, zei ik dan: “ Neem zo maar mee.” Mensen waren dan vaak erg blij.

Tips voor Succes

 • Contant geld: Zorg voor voldoende wisselgeld.
 • Comfort: Neem een stoel mee en vergeet niet water en snacks.
 • Veiligheid: Houd een oogje op je spullen en geld. 
 • Kleding: Houd de weerberichten goed in de gaten. In lagen kleden is altijd een goed idee.

Verhalen

Bol AlgemeenBol Algemeen

Over Marjan

Het is inmiddels al heel wat jaren geleden dat ik het reizen ontdekte. Sindsdien heb ik vele landen bezocht en, naast Nederland, in Egypte en Mexico gewoond. Ik deel graag alle mooie plekken met je.

Lees meer over Beleef de Wereld
Vriendelijkheid en humor kunnen ook veel doen. Twee jaar geleden had ik een draagbare hangmat met een frame in de verkoop. Ons pronkstuk van de dag. De hangmat trok veel bekijks, maar niemand kocht ‘m. Toen een vrouw in een volgeladen scootmobiel enorm enthousiast reageerde op de hangmat, bood ik haar aan om ‘m even te testen. Eigenlijk had ik direct spijt van mijn woorden. 

Waar ik voor vreesde gebeurde. Niet één keer, maar meerdere keren: elke keer als ze haar voeten van de grond haalde, draaide de hangmat om, om deze lieve mevrouw aan de andere kant van de hangmat eruit te gooien. Mevrouw gaf niet op en het duurde niet lang of er hadden zich flink wat toeschouwers verzameld om haar aan te moedigen. Na vele pogingen gaf ze het op, maar niet zonder te zeggen dat ze thuis verder ging proberen.

Kortom

Een kofferbakverkoop is een fantastische manier om van je overbodige spullen af te komen en tegelijkertijd wat extra geld te verdienen. Door je goed voor te bereiden en plezier te hebben in de verkoop, kun je er een succesvolle en gezellige dag van maken.

Mocht je besluiten om je kasten en zolder op te ruimen en je aan te melden voor een volgende kofferbakverkoop? Succes en veel verkoopplezier. Ik hoor graag jou ervaringen!

Kofferbakverkoop De Flinkefarm - Hemelum, The Netherlands

Veel gestelde vragen

Wat moet ik meenemen naar een kofferbakverkoop?

 • Spullen om te verkopen
 • Tafel of kleden om je spullen op uit te stallen
 • Wisselgeld
 • Stoel, water en snacks
 • Prijskaartjes en pen
 • Tassen of dozen voor kopers om hun aankopen in mee te nemen

Hoe bepaal ik de prijzen voor mijn spullen?

Kijk naar de staat van het item en onderzoek vergelijkbare producten online. Wees eerlijk en realistisch. Het kan ook helpen om een klein beetje ruimte voor onderhandeling in je prijzen te laten.

Wat als ik aan het einde van de dag nog spullen over heb?

Je kunt overgebleven spullen doneren aan een goed doel, bewaren voor een volgende kofferbakverkoop of proberen ze online te verkopen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*